Libabőrős leszel a zenétől? Akkor különleges az agyad

Előfordult már veled valaha, hogy az egyik kedvenc számodat hallgatva felállt az összes szőr a karodon? Nem vagy egyedül: sokunkkal előfordult már ez a katarzis-élmény. Matthew Sachs kutató most azt állítja, megtalálta a különleges érzés kiváltó okát. Az egykori Harvard-diák az elmúlt évben olyan embereket tanulmányozott, akik már beszámoltak hasonló érzésről, és arra a következtetésre jutott, hogy azok, akik képesek voltak érzelmi és fizikai síkon kapcsolódni a muzsikához, más agyszerkezettel rendelkeznek, mint azok, aki nem.

Sachs 20 diákot vont be a kutatásba, akik közül tízen azt vallották, hogy tapasztalták már a fent említett jelenséget, míg a másik tíz saját bevallása szerint nem. Sachs ezután a vizsgálati alanyok agyműködését vizsgálta meg, és ekkor jutott a fenti következtetésre – írja az Independent.

A tanulmány azt is feltárta, hogy a zenével ilyen különleges kapcsolatot ápoló embereknek agyában általában sűrűbb rostok kötik össze a hallókérgét és az érzelmek feldolgozását végző területeket, vagyis náluk a kettő jobban kommunikál egymással.

Sachs felfedezéseit az Oxford Academic kiadó publikálta, de a Neuroscience is idézi gondolatait a témában:

Az, hogy két terület közt több rost és fokozott hatékonyság figyelhető meg, azt jelenti, hogy a feldolgozási folyamatok jóval hatékonyabban működnek köztük.

Vagyis, ha valakit kiráz a hideg a zenétől, valószínűleg erőteljesebb és intenzívebb érzelmeket él meg.

Emellett ezek az érzelmek összefüggésbe hozhatók olyan, egy bizonyos dalhoz kapcsolódó emlékképekkel, melyeket nem lehet laboratóriumi körülmények közt vizsgálni.

Habár a tanulmány nem nagy terjedelmű, Sachs jelenleg további kutatásokat végez, melyek az agyi aktivitásokat vizsgálják, mégpedig olyan dalok hallgatása közben, melyek bizonyos reakciókat váltanak ki.

loading...

Sachs ezáltal azt reméli, megtudja, neurológiai szempontból mi okozza ezeket a reakciókat, és felfedezése esetleg pszichológiai rendellenességek kezeléséhez is segítséget nyújthat. „Ha valaki depressziós, képtelen hétköznapi dolgoknak örülni. Terapeuta segítségével érzelmek felfedezéséhez is használhatnánk a zenét” – mondta.

loading...
loading...